Ön itt van: Névadóink Gyulai István

Gyulai István

Gyulai IstvánGyulai István (Budapest, 1943 – Monte Carlo, 2006) - válogatott atléta; műsorvezető-sportriporter, újságíró; a Telesport főszerkesztője; a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) főtitkára; a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára; a MASZ alelnöke; tiszteletbeli elnöke.

Gyulai István atlétaként kezdte pályafutását, a Bp. Honvéd és a BEAC színeiben versenyzett. Rövidtávú számokban összesen 28-szor nyert magyar bajnokságot, 1961-1969 között tagja volt a válogatottnak. Az 1963-as Universiádén arany, az 1965-ben pedig ezüstérmet szerzett. Rajthoz állt az 1964-es tokiói olimpián.

Az ELTE-n szerzett diplomát, négy idegen nyelvet beszélt. Az egyetem után a Magyar Televízió műsorvezető riportereként vált országosan ismertté, az 1972-es téli olimpiával kezdődően több világeseményről és olimpiáról tudósított. Később a Telesport főszerkesztőjeként folytatta munkáját, egészen az IAAF főtitkári megbízatásáig.

Gyulai István 1984-től, huszonkét éven át aktív irányítója volt a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), 1991-ben a szervezet főtitkárává választották, korai haláláig a tagországok teljes megelégedésére tevékenykedett a felelősségteljes poszton. A világ legnagyobb sportszervezetének irányítása mellett ellátta a sajtórészleg elnöki beosztásával járó feladatokat is.

Magyarországon 1991-től 2001-ig a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, később a hazai szervezet tiszteletbeli elnöke volt. Ellátta a Magyar Sportújságírók Szövetsége örökös tiszteletbeli alelnöki tisztét. Az International Sport főszerkesztője és a World Gymnastics tornamagazin alapító főszerkesztője volt.

Magas szintű tevékenységéért megkapta a  Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét;
a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt polgári tagozatát; a  Sport Érdemérmet; az Ifjúsági Érdemérmet; a Kiváló Munkáért elismerést; az Esterházy Miksa-díjat; a Magyar Örökség díjat.

2011-től - a kiemelkedő életutat bejárt sportember előtt tisztelegve - minden évben megrendezésre kerül Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj.
Szülőhelyén, Pesterzsébeten iskolát neveztek el róla (www.gyulaisuli.hu).
Debrecenben az atlétikai stadion, amely otthont adott többek között a 2001-es
IAAF Ifjúsági Világbajnokságnak, majd 2007-ben az U23-as EB-nek, 2006 - óta Gyulai István a nevét viseli.

Négy gyermeke közül két fia, Miklós és Márton – folytatva a hagyományokat – atléta vezetőként és sportkommentátorként ismert.