Ön itt van: Névadóink

Zsivotzky Gyula

Zsivotzky GyulaZsivotzky Gyula (Budapest, 1937 – Budapest, 2007) - olimpiai bajnok atléta, sportvezető, testnevelő tanár, edző; a Nemzet Sportolója, a XX. század atlétája; a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének, bizottságainak tagja/elnöke.

Zsivótzky Gyula 1952-ben a Kiskunfélegyházi Vasasban kezdte nagy ívű atlétikai pályafutását, majd a Testnevelési Főiskola SE és az Újpesti Dózsa kalapácsvetője volt. A magyar válogatottban 1956-tól 1973-ig 57-szer szerepelt. Négy olimpián vett részt, az 1960. évi római és az 1964. évi tokiói olimpián ezüstérmet-, az 1968. évi mexikóvárosi olimpián olimpiai bajnoki címet nyert.

1962-ben Belgrádban Európa bajnok, emellett kontinens bajnokságon még szerzett ezüst/1966 Budapest és bronzérmet is/1958 Stockholm. Főiskolai Világbajnokságon háromszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára, de volt Universiadén ezüst- és bronzérmes is. Kétszeres Európa válogatott és angol bajnok volt.

Zsivótzky Gyula a kalapácsvetés világcsúcsát kétszer: 73,74 m (1965) - 73,76 m (1968); az Európa-csúcsot ötször javította meg. Első világcsúcs javításakor közel két és fél méterrel szárnyalta túl az addigi legjobb eredményt. Országos rekordot kilencszer ért el. 1958 és 1970 között tizenhárom egymást követő évben győzött a magyar bajnokságon. Ő volt az első 70 méter felett teljesítő magyar kalapácsvető.

Bővebben...

Gyulai István

Gyulai IstvánGyulai István (Budapest, 1943 – Monte Carlo, 2006) - válogatott atléta; műsorvezető-sportriporter, újságíró; a Telesport főszerkesztője; a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) főtitkára; a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára; a MASZ alelnöke; tiszteletbeli elnöke.

Gyulai István atlétaként kezdte pályafutását, a Bp. Honvéd és a BEAC színeiben versenyzett. Rövidtávú számokban összesen 28-szor nyert magyar bajnokságot, 1961-1969 között tagja volt a válogatottnak. Az 1963-as Universiádén arany, az 1965-ben pedig ezüstérmet szerzett. Rajthoz állt az 1964-es tokiói olimpián.

Az ELTE-n szerzett diplomát, négy idegen nyelvet beszélt. Az egyetem után a Magyar Televízió műsorvezető riportereként vált országosan ismertté, az 1972-es téli olimpiával kezdődően több világeseményről és olimpiáról tudósított. Később a Telesport főszerkesztőjeként folytatta munkáját, egészen az IAAF főtitkári megbízatásáig.

Gyulai István 1984-től, huszonkét éven át aktív irányítója volt a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), 1991-ben a szervezet főtitkárává választották, korai haláláig a tagországok teljes megelégedésére tevékenykedett a felelősségteljes poszton. A világ legnagyobb sportszervezetének irányítása mellett ellátta a sajtórészleg elnöki beosztásával járó feladatokat is.

Bővebben...