Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek 120 éves a Magyar Atlétikai Szövetség

120 éves a Magyar Atlétikai Szövetség

Olimpiai bajnokaink

2017. március 21-én volt 120 éves a Magyar Atlétikai Szövetség! 1897-ben ezen a napon gyűltek össze a Magyar Athletikai Club kaszinó helyiségében az egyre erősödő sportág mindazon szimpatizánsai, akik a Magyar Athletikai Szövetség alakuló közgyűlésén a szervezetet megalapították.

A sportág egyetemes történetében jelentős szerepet betöltő Magyarország, 16 társszövetséggel egyetemben ott volt, amikor 1912. július 17-én, a stockholmi olimpia atlétikai versenyei után megalapították a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetséget. 1932-ben magyar javaslatra megalakult az Európa Bizottság, majd az Európai Atlétikai Szövetség. A MASZ  aktív szerepét erősíti az a tény is, hogy magyar kezdeményezésre jöttek létre az atlétikai Európa bajnokságok.

A 120 éves sportági történelem sorában az európai atlétika jelentős napként tartja számon 1934. január hetedikét is !
Ekkor tartotta első ülését a budapesti Gundel étteremben az Európa bizottság, az Európai Atlétikai Szövetség elődje. A testület elnökének a MASZ akkori első emberét Stankovits Szilárdot  választották, aki már 1926-ban javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, hogy az olimpiák közötti páros években rendezzenek Európa bajnokságokat.
Különféle akadályok miatt hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az IAAF keretén belül külön Európa bizottság alakuljon, de Stankovits hat évi kitartó sportdiplomáciai munkával végül elérte, hogy a nemzetközi szövetség 1932-ben hozzájárult az EB kiírásához is.

A Gundel étteremban tartott sporttörténelmi űlés/archiv

A bizottság szervezeti szabályzatát valamint az első Európa bajnokság lebonyolítási rendjét,  időrendjét, a selejtező szinteket a MASZ dolgozta ki ! A magyar javaslatra elindult kontinens bajnokságok első állomása még abban az évben Torino volt, ahol a rendezésben vezető szerepet kapott magyar szakértőkkel együtt jól szerepeltek atlétáink is.

Két első hellyel az aranyérmesek rangsorában a negyedik helyen végzett a csapat. Az Európa bajnokságon Szabó Miklós (800 m/1:52,0) és Kovács József (110 gát/14,8) győzött és több értékes helyezést is szereztek versenyzőink.
Ekkor még csak a férfiak versenyeztek, a hölgyek a következő bécsi EB-n léphettek először salakra. A torinói műsoron 22 versenyszám szerepelt és összesen 23 ország atlétái léptek a küzdőtérre, köztük olimpiai bajnokok, helyezettek, világcsúcstartók.

A hazai és nemzetközi sportéletben már az első újkori olimpiáktól kezdve meghatározó szerepet betöltő sportág 2012-ig tíz olimpia bajnokkal, világbajnoki dobogósokkal; húsznál több Európa bajnokkal; világ- és Európa rekorderekkel; nagy versenyek győzteseivel járult hozzá a magyar sport elismerést kiváltó sikereihez. Fennállása óta a Magyar Atlétikai Szövetség mindig kettős feladatott látott el. A hazai bajnoki rendszer működtetése és a legjobbak világversenyekre való felkészítése mellett a szövetség fontos küldetésének tekintette az ország fiatalságának rendszeres, szervezett versenyeztetését; a mozgás igényének, örömének megismertetését.

A magyar atlétika olimpiai bajnokai: Bauer Rudolf /diszkosz,1900 – Csák Ibolya/magas,1936 – Németh Imre/kalapács,1948  - Gyarmati Olga /távol,1948 – Csermák József /kalapács,1952 – Zsivotzky Gyula /kalapács,1968 – Németh Angéla /gerely,1968 - Németh Miklós/gerely,1976 – Kiss Balázs/kalapács,1996 – Pars Krisztián/kalapács,2012   (Forrás: dr.Istenes Vilmos / Az atlétikai EB-k története  -  100 év atlétika)

Zsivotzky Gyula és Gyulai István/masz

A sportág meghatározó személyíségei, az alapítvány névadói: Zsivotzky Gyula és Gyulai István

Fotók: MASZ archív