Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek Leány a gáton

Leány a gáton

E-mail Nyomtatás

Kozák Luca U23 csúccsal elődöntős volt a belgrádi fedett EB-n

Kozák Luca fOB 2017_ML

Európa-bajnoki elődöntőt futott fedettpályán 60 m gáton a 21 éves Kozák Luca, aki ráadásul remek U23-as csúcsot is repesztett Belgrádban. A szakemberek őt dicsérték, ő pedig az EB-élményekről beszélt az utanpotlassport.hu-n megjelent írásban.

Esztendeje az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy Kozák Luca utazhat a portlandi Fedettpályás Világbajnokságra. Az idén már régóta tudott volt, hogy a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétája 60 m gáton rajthoz állhat a legjobbak tető alatti Európa-bajnokságán. A két eseményben közös, hogy Kozák Luca különösebben nem készült a fedettpályás idényre.

„- Debrecenben nem tudok kimondottan a hatvan gátra gyakorolni, így ezúttal sem helyeztünk rá hangsúlyt. Az edzőmmel, Suba Lászlóval azt a célt fogalmaztuk meg, hogy fussak egyéni csúcsot. Csak három fedettpályás versenyen indultam, de éreztem magamban az erőt a jó teljesítményre.”

Fedett EB 2017_masz_facebook

A „szomszédban”, Belgrádban tartott felnőtt-kontinensviadalon aztán Kozák Luca alaposan odapörkölt az előfutamban, hiszen új egyéni rekordot futott, ráadásul a 8,14-es időeredménnyel átírta az U23-as országos csúcsot is. A debreceni gátas korábbi rekordja 8,23 volt, így az elődöntőben elért 8,27-es idő sem esett messze attól. Összességében a fiatal atléta az elődöntőben befejezte belgrádi szereplését, a 13. helyen zárt.

„- Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, sikerült bemutatkoznom a felnőttek között Európában is. Hétfőn jöttünk haza, végig néztem az Európa-bajnokság versenyeit. Jól éreztem magam, azért ez tényleg nem korosztályos esemény, itt a kontinens, illetve akár a világ legjobbjai futottak. Engem mindig feldob a hangulat, szeretek a legjobbak ellen kiállni, illetve őket nézni, mert sokat tanulok tőlük.”

Spiriev Attila  sportigazgató-csapatvezető jellemzése rímel az atléta szavaira: a szakember szerint Kozák Lucáról fiatalabb kora óta tudják, hogy kitűnő versenyzői adottságokkal rendelkezik, és a célviadalokon képes a legjobbját hozni. Bár a középdöntőre már nem tudott annyira fókuszálni, dicséret illeti a szerepléséért.
Kozák Luca arról beszélt, hogy egyik futása sem volt tökéletes.

Kozák Luca fOB 2017_ml

„- Még szép, viszont akkor van min javítani, és lehetek jobb is – tette hozzá. – Nekem általában a táv elejével van gondom, gyengébben futom meg az első két gátat, márpedig amikor összesen öt gát felett kell átjutni, sokba kerül a visszafogottabb rajt. Az előfutam és a középdöntő között éppen az volt a különbség, hogy míg az elsőben nagyjából végrehajtottam, amit terveztem, másodjára már nem sikerült.”

A debreceni gátas a nyári U23-as Európa-bajnokságra készül, illetve szeretne szerepelni a felnőtt szabadtéri világbajnokságon is. „A vébére erősebb a szintidő, mint a riói olimpiára, szóval örülök, ha egyáltalán sikerült megfutnom. A korosztályos kontinensviadalon viszont a döntő és akár az éremszerzés a cél.” (forrás: utanpotlassport.hu/reb)

Eredmények, 60 gát fEB 2017

Atléta Gála, 2016_ml

foto: ML, MASZ facebook