Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek Nyolcvanéve született Zsivotzky Gyula

Nyolcvanéve született Zsivotzky Gyula

atletika zsivotzkygyula mtifoldiimre vagott 640x480

Zsivotzky Gyula olimpiai bajnok atléta, az Alapítvány társnévadója, egy kiállítás megnyítóján/ foto MTI

A Nemzet Sportolója, az elmúlt évszázad magyar atlétája, Zsivotzky Gyula, nyolcvan évvel ezelőtt született. Az emlékezetes eredményeket elért sokszoros válogatott kalapácsvető kiemelkedő sikerét, az olimpiai aranyérmet 1968-ban, Mexikóvárosban nyerte. A magyar atlétika tíz ötkarikás győzelemének a fele kalapácsvetésben született. A sort 1948-ban Németh Imre nyitotta meg, őt Csermák József (1952), Zsivotzky Gyula (1968), Kiss Balázs (1996) és Pars Krisztián (2012) követte.

A kiváló  versenyzői képességekkel rendelkező, korábbi kétszeres olimpiai ezüstérmes Zsivotzky Gyula így emlékezett Mexikóvárosra a mob.hu egy korábbi írásában
„- Már az akklimatizáció ideje alatt megnyertem egy lélektani meccset legnagyobb ellenfelemmel, Klimmel szemben.  Legtöbbször ugyanis egy időben edzettünk, s bizony sorozatban értem el a 73-74 métereket. Szerencsére a döntőben sem változott a helyzet és 73,36 méteres dobásom révén megvalósulhatott életem legnagyobb vágya, az olimpiai győzelem.”…  A sportág számára emlékezetes mexikói olimpia egyik magyar hőse már 2007 októbere óta nincs közöttünk.

A teljes írás  ITT  olvasható