Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek Az EYOF indulás a célok között

Az EYOF indulás a célok között

Illovszky Dominik a magyar sprinter utánpótlás ígéretes tagja

Illovszky_Domonik_ob2016/ml

Hatvan méteren 6,88-as legjobb magyar U16 eredménnyel kezdte a 2017-es fedett idényt Illovszky Dominik. A Bp.Honvéd 15 éves atlétája 12 éves kora óta minden évben elérte a világ legjobb korosztályos eredményét  60 vagy 100 méteren.

A legjobb időket ő is megkeresi, de nem azért, hogy bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe.
"- Engem nem érdekel, ha világcsúcsot futok, az csak egy eredmény, amiből azt látom, hogy mit kellene tudnom ahhoz, hogy világszinten is ott legyek a korosztályom leggyorsabb futói között" – avat be a fiatal versenyző a részletekbe.

Testvérével, a  két évvel idősebb Dániellel  hetente csak háromszor gyakorolnak. A hosszútávú sportpályafutás érdekében így megmarad a sportág szeretete, alig várják, hogy kezdődjön a következő edzés, nem égnek ki, és most még semmilyen kötelezettségük nincsen az atlétikát illetően – vallja edzőjük, a 25-szörös magyar bajnok Könye Írma.

Honvéd Kupa, 2016/ml

Közben persze nem lehet nem észre venni, hogy sprintben jeleskedő Illovszky Dominik előtt milyen fényes jövő állhat, még akkor is, ha a szakág százból kilencvenkilenc esetben a színes bőrű futók felségterületének számít.  De mint mindenben, a kivétel itt is erősítheti a szabályt. Ott van például Christophe Lemaitre, a franciák fehér bőrű csodafutója, aki Rióban egy fergeteges hajrával elérte a dobogós helyet 200 méteren, vagy Kovács Attila, aki 1987-ben Linford Christie mögött lett világbajnoki negyedik egy olyan 100 méteres VB-döntőben, ahol a később eltiltott Ben Johnson, illetve az aranyérmet kiérdemlő Carl Lewis is futott.

Könye Irmának nagy tervei vannak a fiatal vágtázójelölttel, de ezeket a lehető legoptimálisabb módon igyekszik elérni a futóval közösen. Az idénykezdő 6,88-os eredmény szerinte is nagyszerű idő - tavaly Sipos János 6,74-dal lett magyar bajnok -, de szeretné, ha ennél jobbat tudna a szezonban. "- Csak a mozgására figyeltünk. Még vannak hibák, ezeket igyekszünk kiküszöbölni."

Az edző jobb időt szeretne, de nagyon óvatosan nyúl a reménységhez, érzi, hogy ha kijelentené, például, márpedig két századot márciusig javítanod kell a legjobb idődön, akkor abból nem javulás lenne, hanem romlás.

OB 2016, 100 m döntő/ml

"- Görcsössé válna, mert azt hinné, ezt muszáj neki. De ha mindig élvezi a futást, akkor felszabadulnak az energiák, és még jobban tud futni. De azért sem mondhatjuk neki, hogy márpedig ennyit kell futnod, mert a szabadidejét áldozza fel a sportra. Idővel egy napot hozzátehetünk majd a heti három edzéshez, és ha junior lesz, elkezdhetünk kondizni - de addig erről szó sem lehet, hiszen a pubertás korban még az izomzat, a csontozat fejlődik. Ha elkezdjünk pszichésen tenni rájuk a terhet, akkor kikészülnek a gyerekek, jön a sérülés, mert az idegrendszer vezeti az izomzatot."

Tizennyolc éves kortól viszont már komolyabban kell venni mindent, pedig "Domi már most is szépen fókuszál, pihen - mondja az edző -, és tudja, mit szeretne futni". Az adottságain túl a legnagyobb erénye, hogy felszínre tudja hozni a benne rejlő tehetséget.

Az idei célok az időeredményeknek megfelelően már nem annyira óvatosak, mint korábban.  Könye Irma szeretné, ha a győri EYOF-on (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) jól szerepelne a futó, és bekerülne a felnőttválogatottba a 4 x 100 méteres váltóban…

Juha Pál origo.hu-n megjelent teljes írása  ITT  olvasható

OB 2016/ml