Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek Hősies verseny a leghosszabb távon

Hősies verseny a leghosszabb távon

Fiatal gyaloglók 50 km-en, Rióban

Venyercsán Bnce Rióban/ MTI  Czeglédi Zsolt

Az 50 km-es gyaloglómezőny legfiatalabbja, Venyercsán Bence (20é) a 44. lett a riói olimpián, míg ugyanitt 20 km után Srp Miklóst (23é) kizárták. Az ötkarikás játékok vége felé közeledve a gyaloglóversenyek mezőnye is elrajtolt Pontal városrészben a riói olimpián.

Az 50 km-en versenybe szállt Venyercsán Bence (20), Srp Miklós (23) és Rácz Sándor (30é): a szám mezőnyének erejéről és a szakág sajátosságáról sokat elmond, hogy Venyercsán a legfiatalabb volt, míg Srp az ötödik legifjabb.

Utóbbinak aztán nem sikerült a célba érés a kemény távon, mert már két km-t követően figyelmeztetést kapott, majd a huszadik km környékén kizárták. Venyercsán Bence ellenben legyőzte önmagát és a meleg időjárást, s a 78 induló közül a 44. helyen zárt (4:19,15).

- Életem legnehezebb versenyét teljesítettem – nyilatkozta az olimpiai újonc Venyercsán. – A rajtra eltűntek a felhők, zavartalanul sütött a nap, amely ezen a távon gyilkos, mert nincs az a frissítő vagy módszer, amivel védekezni lehetne ellene. Elég lehangoló volt látni, ahogyan elájulnak vagy a földön fekszenek a többiek. Halványan rajtam is átfutott egyszer-kétszer, hogy feladom, de úgy éreztem, menni kell tovább. Ha valamit megtanultam, az az, hogy sosem szabad feladni, végig koncentráltnak kell maradni fejben. A helyezés nem érdekes, már az nagy siker, hogy célba értem.”

Srp Miklós és Venyercsán Bence  távközben, Rió 50 gyal/ MTI  Czeglédi Zsolt

Bár Srp Miklós nem fejezte be a viadalt, ő sem elégedetlenkedett. „- Jól indult a verseny, sokáig Bencével együtt haladtunk, de aztán gyorsan kaptam a figyelmeztetéseket, majd ki is zártak, pedig biztos vagyok benne, hogy képes lettem volna végigmenni a távon. A gyaloglásban benne van a kizárás, nincs miért szégyenkeznem, hiszen itt lehettem, és a világ legjobbjaival mérkőzhettem meg.”

Az utolsó 10 kilométeren végig a címvédő ausztrál Jared Tallent vezetett, a szlovák világbajnok, Matej Toth azonban lehajrázta. (utanpotlassport.hu alapján)     Eredmények

foto: MTI  Czeglédi Zsolt