Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek Halász Bence átírja a junior csúcsokat

Halász Bence átírja a junior csúcsokat

Korcsoportos VB előtt a kalapácsvetés Európa bajnoka

Halász Bence a junior OB-n, 2016/ Unger Tamás fotó

Feldobta Halász Bencét, hogy saját 6,0 kg-os junior rekordját megdöntve nyerte meg kalapácsvetésben a szombathelyi korcsoportos bajnokságot. A Dobó SE versenyzője nem szívesen részletezi, de nagy reményekkel várja a korosztály világbajnokságát,

s nem tett le arról, hogy a riói olimpiára is eljusson – erre utal az OB után három nappal 7,26-os kalapáccsal elért korcsoportos országos csúcsa is/ 73,97 méter.

Ha nem koptattuk volna el annyi érdemtelen emberre a szót, azt mondhatnánk, Halász Bence volt a hét végén, Szombathelyen rendezett korosztályos atlétikai bajnokság sztárja. Saját, májusban felállított junior rekordját döntötte meg kalapácsvetésben (81,76 m helyett immár 82,64 a csúcs) a 6 kg-os szerrel. Nem mellesleg diszkoszvetésben és súlylökésben is győzött, de ezek inkább kiegészítők a fő szám mellett.

„- Terveztem a rekorddöntést, és nagyon örülök, hogy végre sikerült – mondja az ifjúsági olimpia ezüstérmese. – Az edzéseken biztatóan dobtam, az pedig engem dob fel, hogy élesben is sikerült. Különösen úgy, hogy nem százszázalékos formában álltam a dobókörbe. Ami a másik két számot illeti, kicsit sajnálom, hogy a diszkosszal nem foglalkozunk többet, ám nem jut rá idő a kalapács mellett. Az egyéni legjobbjaimat nézve azért éreztem az országos bajnokság előtt: ha nem esem el a lábamban, mindegyik számban nyerhetek.”

Halász Bence, junior OB 2016 / Unger Tamás fotó

Nem esett el, ráadásul valamelyest felszabadultan versenyezhetett: bár mint mondja, nem az érettségi körül forgott minden gondolata, nyilván valamelyest lefoglalta az iskolai vizsgamaraton. Mivel azonban a múlt héten mindent befejezett, immár nyugodtan összpontosíthat.

A célkeresztben a július 19-én, Bydgoszczban kezdődő junior-világbajnokság áll. Mint ismert, Halász egy éve, a korosztályban még elég fiatalként győzött Eskilstunában, és az érezhetően tartást ad a Dobó SE versenyzőjének. Igaz, az esélyekről nem szívesen beszél.

„- Nagy lelki pluszt adott, hogy tavaly fiatalabbként nyertem, és most úgy várom a vébét, hogy ha tavaly sikerült, az idén miért ne? A mezőny persze erős lesz. Az esélyekről nem szívesen beszélek, mert mindenki tudja, mit akarok elérni, mégis, egyedül az edzőmnek mondom ki őszintén, pontosan milyen céllal vágok neki a versenynek.”

A junior VB egyébként nem az egyetlen terv, amelyen a fejét – és az edzéseken a testét – töri. Saját elmondása szerint akkor van esélye részt venni a riói olimpián, ha belefér a mezőnyfeltöltés érdekében kiválasztott 37 versenyző közé.

Az ötkarikás szint 77 méter, de meglátása szerint 75 m feletti eredménnyel már bekerülhetne a bizonyos harminchétbe. Halász Bence június 29-én Szombathelyen felnőtt szerrel is megjavította a kalapácsvető junior rekordot, az új csúcs: 73,97 méter (régi: 73,09 m, Pars K. 2001.)  (forrás_utanpotlassport.hu - foto: vaol.hu)

Eredményhírdetés a junior OB-n, 2016 / Szendi Péter fotó