Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek Aranyérem Prágában

Aranyérem Prágában

Márton Anita országos csúccsal fedett pályás Európa bajnok! / Mellékletek

marton anita arany feb15 kj

Márton Anita éremben reménykedve utazott a cseh fővárosba, s minden alapja meg is volt a bizakodásra, hiszen tavaly Zürichben, a szabadtéri kontinensviadalon harmadik lett, az idei „fedett” Eb előtt érvényes európai ranglistán pedig az előkelő második helyen állt.

A szám favoritja a fehérorosz Julija Leancsuk volt, ám az már sok jót sejtetett, hogy a csütörtöki selejtezőben Márton 18,44 métert, riválisa viszont csak 18,33-at ért el. Olyannyira, hogy Anita ki is jelentette: mostantól a cél az arany.

A versenyen azonban sokáig a belarusz sportolónak állt a zászló: a harmadik sorozatban átvette a vezetést Mártontól, s egészen az utolsó szériáig az első helyen is maradt. Ekkor Leancsuk 18,60-nal vezetett, a magyar kiválóság négy centivel kevesebbel követte. Ám a hatodik próbálkozás meghozta a sikert a tavaly az év atlétájává választott Mártonnak: a súlygolyó 19,23 m-ig repült, s mivel Leancsuk már nem tudott javítani, harminc év szünet után fedett pályás aranyérmet ünnepelhetett a magyar atlétika.

Hab volt a tortán, hogy a nagyszerű formában lévő, a legfontosabb pillanatban tökéletesen kivitelezett lökést bemutató Márton ezzel a dobással megdöntötte Horváth Viktória huszonhat esztendeje fennálló országos rekordját (19,20)...  A  nol.hu-n megjelent teljes írás  ITT  olvasható      .

A magyar csapat  mérlege     .     Eredmények      .

marton anita prgafeb16 kj

foto: Kozma János