Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek Háromszáz kilométerre otthonától

Háromszáz kilométerre otthonától

E-mail Nyomtatás

Halász Bence eredményei és a családi háttér

halasz bence14 u18val/ml

Amikor sportoló fiatalokról esik szó, a legtöbb esetben elhangzik (vagy el kellene, hogy hangozzon): a család nélkül nem jutnának addig, ameddig. De vajon mennyire határozza meg a közeli rokonok életét a sokra hivatott fiatal pályafutása? A 17 éves kalapácsvető, Halász Bence példája mutatja: olykor alapvetően és teljesen.

A napjainkban Szombathelyen sportoló tehetséges fiatal atléta egy évvel ezelőtt kalapácsvetésben és diszkoszvetésben is győzött az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, a Nanjing-i Ifjúsági Olimpián pedig – ahol kalapácsvetésben ezüstérmet szerzett - azért csak ebben a számban indult, mert kettőben senki sem nevezhetett.

Kevésbé ismert, hogy a sikerekhez vezető út érdekében három évvel ezelőtt milyen nehéz döntést kellett meghoznia neki, és aztán családjának. A jánoshalmai fiú kezdetben a nagyjából húsz km-re lévő Kiskunhalasra ingázott, hogy Míg György kezei alatt a városi Ganzair egyesületben készüljön.

Csakhogy amikor tizennégy éves lett, kiderült, a klub anyagi gondok miatt nem képes tovább működni. „- Gyakorlatilag döntenem kellett, abbahagyom-e az atlétikát vagy elmegyek” – emlékszik vissza Halász Bence.

halasz bence14 csalad/unger tamas

Tehetsége, adottságai miatt az előbbi opció szóba sem jöhetett, ezért szóba került, mi lenne, ha a régóta ismert és elismert szombathelyi Dobó SE-be igazolna? Az ötlet kitűnő volt, csakhogy a térkép nagy távolságot, 300 km-t mutatott…

- Mellbe vágott minket, hogy nem folytathatja Kiskunhalason – emlékszik vissza Halászné Geiger Mária, Bence édesanyja. Ismertük a Dobó SE-t és Németh Laciéket (László és Zsolt, a legendás Németh Pál fiai, edzők), tudtuk, ott jó helyen lenne. Csakhogy annyira messze van Szombathely… Viszont abban is biztosak voltunk, ha már költözni kell, és nagy áldozatot hozni, akkor kerüljön a legjobbakhoz.”

Mivel az edző-testvérpár szívesen fogadta Bencét, összeült a családi kupaktanács, miként is oldják meg a helyzetet…

Az utanpotlassport.hu honlapon megjelent teljes írás  ITT olvasható

halasz bence14 ifiol2/mob.hu

foto: ML, vaol.hu, mob.hu