Ön itt van: Atlétikai hírek Atlétikai hírek Eredményes testvérpár, gerellyel

Eredményes testvérpár, gerellyel

Schmölcz Márk Xavér és Mirtill korosztálya élvonalában

ifi_ol_2014/mob.hu

A 17 éves Márk augusztusban bronzérmet szerzett a nandzsingi ifjúsági olimpián úgy, hogy majdnem nyolc méterrel javította meg az egyéni legjobbját. A három évvel fiatalabb Mirtill pedig az őszi maribori U16-os válogatott viadalon négy méterrel szárnyalta túl a korosztályos magyar csúcsot, és nyert.

A szakemberek szerint eredményes atlétaduó lehet a tatabányai TSC Geotech-ben versenyző testvérpárból
„- A fiam gyerekkorában is nagyon aktív volt, állandóan kavicsokat dobált”– emlékszik vissza az édesanya, Schmölczné Senkár Hajnalka. A sportiskolában Xavér már a kislabdadobásban is kiemelkedett, ezért aztán szinte egyenes út vezetett az atlétikai pályára.

„- Xavér amolyan minden edző álma versenyző – mondja a tréner, Schäffer Tamás, aki 2010-ben éppen akkortájt tért haza több mint húszéves németországi tartózkodás után, amikor Xavér is belekóstolt a szakágba. – Mindig is nagyon céltudatos volt, sosem kellett semmit kétszer mondani. Láthatóan arra tesz fel mindent, hogy kiváló gerelyhajító váljon belőle. A nandjingi játékokon is megmutatta, hogy technikailag korosztályában a világ legjobbjai között van”.

ifi_ol/mob.huu16viadal/lengyak_gy

Az ifjút meglepte, hogy a kínai metropoliszban olyan messzire szállt a gerelye, nagyon örült az óriási egyéni csúcsnak és a bronzéremnek is. „- Amikor sportolni kezdtem, az edzők mondták, hogy tehetséges vagyok. Ráadásul, a gerelyes foglalkozáson egyből megragadott a mozgás, a szakág. Nem tudom, meddig jutok, de a dobogós helyezés nagy lökést ad.”

Határozottabban felel a kérdésre a 14 éves Mirtill: „- olimpián szeretnék versenyezni”, pedig csak most kezdett a gerelyre összpontosítani. Gyerekként is látszott rajta: kivételesen ügyes, ám ezt elsős korától egészen az általános végéig elsősorban a kézilabdapályán mutatta meg. Ettől függetlenül persze – részben a bátyját követve – hamar a gerellyel is megismerkedett. Schäffer mester szerint olyan érzéke van a dobáshoz, mint csak nagyon keveseknek...

A teljes írás  ITT, az utanpotlassport.hu oldalon elolvasható.

u16viad/kaman_b

foto: mob.hu, Lengyák Gy, Kámán B.